Известие

Collapse
No announcement yet.

Проблем с уреда за температурата на охлаждащата течност на двигателя

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Проблем с уреда за температурата на охлаждащата течност на двигателя

Колеги помагайте, на таблото уреда ми показва прекалено високи стойности, все от рода на 110 и нагоре, а на диагностика колата реялно не дига повече от 92. Смених датчика, цялото табло и прокарах нов кабел от датчика до куплунга на таблото а проблема си остава. На моменти се оправи и си задържи 90 но това е рядко.
    Алфа Ромео 155 1.7ТС, 93г. EX
    Алфа Ромео 166 2.0ТС, 99г. EX
    Алфа Ромео 156 1.9JTD16v, 04г.

а перката/ите включват ли се. Ако се включва проблема може да е в термостата- да е заседнал на малкия кръг. Има ли антифриз в разширителния съд - над минимума. И последен вариант самия уред да се е скапал и стрелката да показва каквото си иска.
    Има и други възможности ама виж първо тия.
    sigpic
    Живота е компот и всеки се бори за слива във него.
    АЛФА РОМЕО 156 1,9 JTD предишна
    АЛФА РОМЕО 166 2,4 JTD сегашна 150p.s. 2003г

Comment

Колега, написал съм подробно. Колата на диагностига си показва нормално, на 92 пуска 1-ва степен перка а уреда показва над 120. Относно уреда написал съм че съм подменил таблото (километраж, обортомер, уред за температура и гориво). Охладителна течност си има в нормите.

Comment

след като на диагностика показва точно а уреда невярно, има само една възможност самия уред. Това че си го сменил не е гаранция за изправен уред. А може и някоя връзка в самия уред или към таблото да е заминала и да променя съпротивлението на уреда.
        Разкачи този от таблото и закачи друг външен уред за проба.
        sigpic
        Живота е компот и всеки се бори за слива във него.
        АЛФА РОМЕО 156 1,9 JTD предишна
        АЛФА РОМЕО 166 2,4 JTD сегашна 150p.s. 2003г

Comment

Първоначално публикувано от milenmilan Покажи съобщение
          Колега, написал съм подробно. Колата на диагностига си показва нормално, на 92 пуска 1-ва степен перка а уреда показва над 120. Относно уреда написал съм че съм подменил таблото (километраж, обортомер, уред за температура и гориво). Охладителна течност си има в нормите.
          Датчикът представлява 2 отделни термосъпротивления в един корпус. Посредством едното (пинове 2 и 3) ECU - то мери температурата. Другото (между пин 1 и шаси) служи за индикацията. Тъй-че това, че ECU то мери вярно а индикацията на таблото грешно не означава, че проблемът не е в датчика. Въпреки, че е сменян.

При първа възможност ще измеря стойността на съпротивлението за индикацията при работната температура и ще ти я кажа за съпоставка.
          Last edited by ecotronic; d.m.y г., 21:26.

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

При прегряване до такива градуси не би ли трябвало да светне червената лампичка на таблото? Също ми е интересно дали записва някаква грешка ако тази температура е реална и се е записала и от ЕКУ.

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
              Датчикът представлява 2 отделни термосъпротивления в един корпус. Посредством едното (пинове 2 и 3) ECU - то мери температурата. Другото (между пин 1 и шаси) служи за индикацията. Тъй-че това, че ECU то мери вярно а индикацията на таблото грешно не означава, че проблемът не е в датчика. Въпреки, че е сменян.

При първа възможност ще измеря стойността на съпротивлението за индикацията при работната температура и ще ти я кажа за съпоставка.
              Датчиците и двата ги проверих като стойност за сравнение от аутодата, и бяха в нормите но при 20°, дали вече при 90 градуса не дават разлика в Ω-вече не зная.
              П.П. Дали е възможно грешната информация да отива към таблото от липса на, не добра връзка с маса.

Първоначално публикувано от Doomguy Покажи съобщение
              При прегряване до такива градуси не би ли трябвало да светне червената лампичка на таблото? Също ми е интересно дали записва някаква грешка ако тази температура е реална и се е записала и от ЕКУ.
              До ЕКУ-то до сега не е достигнала информация по-голяма от 94°. А що се отнася до таблото, до колкото знам то не се следи от екуто(може и да греша).

Comment

Първоначално публикувано от milenmilan Покажи съобщение
                Датчиците и двата ги проверих като стойност за сравнение от аутодата, и бяха в нормите но при 20°, дали вече при 90 градуса не дават разлика в Ω-вече не зная.
                П.П. Дали е възможно грешната информация да отива към таблото от липса на, не добра връзка с маса.

До ЕКУ-то до сега не е достигнала информация по-голяма от 94°. А що се отнася до таблото, до колкото знам то не се следи от екуто(може и да греша).
                На повечето такива индикатори на температура отклонението на стрелката е пропорционално на протичащия през системата ток. Т.е - обратно пропорционално на съпротивлението на датчика.
                Ако и тук е така, следва, ако има лоша връзка по веригата да показва по-ниска от реалната температура.
                Можеш да откачиш пин 1 на датчика (той трябва да е за индикацията на таблото). В този момент би трябвало стрелката да отиде на 0. При допиране на проводника до корпус, следва стрелката да се отклони на максимум.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

Днес измерих стойностите на съпротивленията на датчика.

1 - Датчика за индикатора на таблото (между пин 1 и шаси):

студен двигател (26 гр.):

2,5 килоома; напрежение спрямо шаси: 6,5 V

загрял двигател (90 гр. отчетени по стрелката):

195 ома; напрежение спрямо шаси: 1,85 V

2 - Датчика за ECU-то (между пинове 2 и 3):

студен двигател (26 гр.):

2,18 килоома

загрял двигател (90 гр. отчетени по стрелката):

234 ома
                  Last edited by ecotronic; d.m.y г., 19:37.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

Колега дефакто как разрешихте проблема тъй като аз имам абсолютно същият......

Comment

Колеги и аз имам същия проблем от 1 месец и не мога да го оправя.Вчера един приятел с 147-ца ми каза че и при него се е повил.Значи когато карам в града или на магистралата с климатик започва да дига градусите и стига до 120.Оставям я да работи и отварям казанчето за антифриза и всичко си е наред няма пара няма нищо.Гася колата както показва 120 градуса давам пак на контакт и уреда ми показва 90.

Comment

Първоначално публикувано от Serjanta Покажи съобщение
                        Колеги и аз имам същия проблем от 1 месец и не мога да го оправя.Вчера един приятел с 147-ца ми каза че и при него се е повил.Значи когато карам в града или на магистралата с климатик започва да дига градусите и стига до 120.Оставям я да работи и отварям казанчето за антифриза и всичко си е наред няма пара няма нищо.Гася колата както показва 120 градуса давам пак на контакт и уреда ми показва 90.
                        Добре е да направиш диагностика, преди всичко. А именно - да се види, каква температура регистрира ECU - то, когато температурата според стрелката е над 90.
                        Освен това трябва да се тестват двете степени на вентилатора.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Ами преди да сменя датчика направих диагностика.Двете степени си сработват няма проблем.Температурата се покачваше както на уреда ми така и на лаптопа и затова смених датчика.След смяната пак така уреда си дига 120 и не съм пускал нова диагностика.

Comment

Добре е да се повтори диагностиката за да се изясни това, дали реално температурата е висока или стрелката лъже.

Ако реалната температура е висока, следва преди всичко да се търси причината - недобре отварящ термостат, въздух в системата, дала фира водна помпа............или нещо по-сериозно.

Има ли загуба на охладителна течност?

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Значи когато карам в града или на магистралата с климатик започва да дига градусите и стига до 120.Оставям я да работи и отварям казанчето за антифриза и всичко си е наред няма пара няма нищо.Гася колата както показва 120 градуса давам пак на контакт и уреда ми показва 90.Антифриза не дига повече от 92 градуса.

---------- Post added at 11:01 ---------- Previous post was at 10:57 ----------

Реално температурата не се вдига повече от 92 градуса но стрелката на уреда стига до 120 че и повече се е покачвала.И като я загася и дам пак контакт си покзва 90

Comment

Working...
                              X